Aarhus Modermærkeklinik

Aarhus Modermærkeklinik

Forstadier hudkræft

Forstadier til hudkræft

Solskader

Solkeratoser

Morbus Bowen

Solens påvirkning på huden viser sig på flere måder. Der kan opstå forskellige forandringer af flere sværhedsgrader. Man kan få flere brune, flade pletter på huden, såkaldte leverpletter. Der sker et tab af kollagen, som viser sig som rynker i huden. Der kan komme solskader med keratoser på huden. Endelig kan man udvikle hudkræft og modermærkekræft.

Solskader (aktiniske keratoser), også kaldet solkeratoser, kan potentielt udvikle sig til pladecellehudkræft eller være markør for, at der også kan være hudkræft eller forstadier til hudkræft i området. 

Solskaderne kommer som et resultat af solens skadelige påvirkning af huden gennem flere år. Aktiniske keratoser ses som lyserøde, evt. brune, tørre, skællende, pletter på soludsatte hudområder. Det er oftest i ansigtet, i hårbunden, på brystkassen, på håndrygge og underarme. Forandringerne kan opstå enkeltvis eller man kan have områder med flere aktiniske keratoser samlet. 

Solskaderne udvikler sig gennem mange år, og oftest hos personer med lys hud. Når man har en lys hudtype og let bliver solskoldet, har man også øget risiko for at udvikle aktiniske keratoser. 

De fleste tilfælde af solskader giver ingen symptomer, men nogle oplever en brændende eller sviende fornemmelse.

Solkeratoser og

forstadier til hudkræft
billeder

aktinisk keratose
solskade
Forstadie hudkræftBehandling af solskader og forstadier til hudkræft

Der er flere måder at behandle solskader og forstadier til hudkræft på. Der kan udføres frysebehandling, afskrab med brændemetode eller medicinsk cremebehandling, evt. kombineret med lysbehandling. 

Der tilbydes behandling med den metode, som vurderes bedst egnet til forandringen, og i samråd med dine ønsker.


Frysebehandling

Frysebehandling (kryoterapi) foretages i klinikken. Kryo er det græske ord for “kold”. Mindre og tynde aktiniske keratoser kan behandles med 1 behandling. Ved større eller tykkere aktiniske keratoser skal der nogle gange yderligere en behandling til. 


Afskrab med brændemetode

Det syge væv skrabes væk med en sikkerhedsmargin og der foretages destruktion af de sidste syge celler med en speciel brændemetode. Det efterlader et sår, som derefter skal hele op. Det foregår i lokalbedøvelse. Denne behandling kan vælges, hvis der er tale om forstadier til hudkræft, såkaldt Morbus Bowen, eller tykke aktiniske keratoser, hvor anden behandling ikke er tilstrækkelig.


Medicinsk cremebehandling 

De medicinske cremebehandlinger er receptpligtige og virker celledestruerende eller immunmodulerende på hudområder med solskader og forstadier til hudkræft. 

Der findes forskellige præparater. Du informeres om dem ved konsultationen. Herefter vælger vi den behandling, som er bedst egnet, og du instrueres i anvendelsen og kan herefter selv påføre den derhjemme. 

Der findes også en specifik cremebehandling, hvor man kombinerer behandlingen med lys og dermed opnår den ønskede celledestruktion. Denne behandling kaldes fotodynamisk terapi.

 

solhat skygge
solhat og tøjForebyggelse af solskader og hudkræft

Man kan gøre flere ting for at forebygge solskader og hudkræft. Man kan først og fremmest søge skygge, når solen er skarpest i middagstimerne. Derudover kan man beskytte huden med tøj og hat.

Her kan du læse mere om kræftens bekæmpelses solråd:

De officielle solråd

Solcreme

Når huden ikke kan beskyttes på andre måder, såsom ved at bære tøj, er solcreme en afgørende del af solbeskyttelse. Kræftens Bekæmpelse anbefaler solcreme som en vigtig foranstaltning mod solskader og risikoen for hudkræft. Når man vælger solcreme, er det vigtigt at se efter en bredspektret formel, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. En solcreme med en høj solfaktor (SPF 30 eller højere) er ideel, da den giver en effektiv beskyttelse mod solens skadelige virkninger.

Det anbefales at påføre solcreme rigeligt og jævnt på alle udsatte områder af huden mindst 15 minutter før man går ud i solen, og at genpåføre det hver anden time eller efter sveden eller svømning. For ansigtet bør man anvende en solcreme, der er specielt formuleret til ansigtet, og huske at beskytte læberne med en læbepomade med solbeskyttelse.

Selv på overskyede dage kan solens skadelige stråler trænge igennem skyerne, så det er vigtigt at bruge solcreme konsekvent, året rundt. Ved at følge disse retningslinjer kan man minimere risikoen for solskader og hudkræft og bevare en sund og beskyttet hud.