Aarhus Modermærkeklinik

Aarhus Modermærkeklinik

Akne behandling

Akne
behandling

Hudlæge i Aarhus

Effektiv behandling ved hudlæge
uden ventetid

Bumser

Uren hud

Akne ar

akne
Akne med papler, pustler og komedoner
Akne
Akne med papler, komedoner og røde ar
Akne ar
Ar efter akne

Akne

Bumser og uren hud

Akne (bumser, uren hud, hudorme) er en helt almindelig hudlidelse hos teenagere og unge voksne, men kan også forekomme længere ind i voksenlivet. Akne viser sig i forskellige sværhedsgrader og kan gøre ondt, være kosmetisk generende og endda socialt hæmmende. Flere undersøgelser viser, at akne kan medføre dårlig selvtillid og nedsat livskvalitet. Det kan have negativ indvirkning på det sociale liv, præstationer uddannelses- og jobmæssigt. Akne kan give blivende ar. Derfor er der god grund til at behandle akne. Heldigvis findes der effektive behandlinger, herunder Isotretinoin, som er indiceret ved svære tilfælde. Her er det vigtigt at påbegynde behandling tidligt for at undgå ardannelse. Til de mildere tilfælde findes der flere forskellige behandlinger, som kan påføres direkte på huden i form af cremer eller gel. Du får i klinikken grundig undersøgelse og tilpasset behandlingsforløb til netop dig, så du kan blive fri for din akne. 

Isotretinoin

Akneforløb med Isotretinoin strækker sig over ca. 6 mdr. Nogle forløb kan være kortere og andre længere, afhængig af hvor hurtigt effekten af behandlingen indsætter hos dig. Behandling med Isotretinoin er en specialistbehandling og Isotretinoin må kun udskrives af speciallæger i hudsygdomme. Inden behandlingsstart vil du blive grundigt informeret ved hudlægen og kontrolleret under hele forløbet. Behandling med Isotretinoin kan også være en god behandling til rosacea (kronisk betændelsestilstand i huden i ansigtet) eller folliculitis (hårsæksbetændelse).

Isotretinoin er et stærkt retinoid, som er beslægtet med A-vitamin. Isotretinoin er anti-inflammatorisk (hæmmer betændelse), reducerer rødme, og hæmmer talgkirtlernes produktion af fedtstof.

Hovedparten af patienter med akne, som er behandlet med Isotretinoin, bliver helt aknefri resten af livet. 

Lokalbehandling

Der findes mange forskellige, gode behandlinger til akne, som er lokale behandlinger, dvs. de påføres huden direkte. Lokale behandlinger med indholdsstoffer beslægtet med A-vitamin er ofte effektive mod akne. Ved din speciallæge konsultation i klinikken, får du grundig undersøgelse og forelægges de forskellige behandlingsmuligheder. Sammen med dig, tilrettelægges den behandling, som er den rette for dig. 

Hudpleje, som hjælper på bumser

Udover receptpligtig behandling af akne, kan hudpleje være med til at forbedre både selve din akne, men også de potentielle birvirkninger, som aknebehandlingen kan give. 

Hudpleje ved akne

Efter en receptpligtig behandling af akne, er det vigtigt at pleje huden, som kan blive tør af behandlingen. Når behandlingen er afsluttet, kan det være en god ide, at fortsætte med plejeprodukter til huden, som vedligeholder effekten af behandlingen. Du instrueres ved konsultationen i, hvordan du bedst behandler din hud.

Solbeskyttelse og akne

Solbeskyttelse er afgørende under akne behandling af flere årsager. Først og fremmest kan mange af de medicinske behandlinger mod akne, såsom retinoider og benzoylperoxid, gøre huden mere følsom over for solens skadelige stråler. Ubeskyttet soludsættelse kan forværre hudirritationer, rødme og øge risikoen for pigmentforandringer og ardannelse, hvilket kan komplicere aknebehandlingen.

Derudover kan visse lægemidler, såsom antibiotika og isotretinoin, øge huden modtagelighed over for solens skadelige virkninger, herunder forbrændinger og solskoldning. Konsekvent brug af solbeskyttelse hjælper med at mindske disse risici og sikrer, at behandlingen for akne kan fortsætte uden unødvendige bivirkninger.

For personer med akne er det bedst at vælge oliefri og ikke-komedogene solcremer, der ikke tilstopper porerne eller forværrer eksisterende hudproblemer. En bredspektret solcreme med en høj solfaktor (SPF 30 eller højere) bør anvendes dagligt, selv når det er overskyet, da UV-stråler stadig trænger igennem skyerne.

Akne ar

Ar efter akne kan være svære at få helt væk, men der er flere måder, hvorpå man kan behandle dem, så de reduceres betydeligt. Der er flere typer af akne ar. Først og fremmest er der overfladiske røde, overfladiske akne ar efter aktiv akne. Dernæst er der de overfladiske pigmenterede ar (postinflammatorisk hyperpigmentering) og tab af pigment. Endeligt er der de dybere ar, herunder de såkaldte ice-pick ar, rolling ar og boxcar ar. Til de dybe ice-pick ar kan man anvende TCA cross, som er trikloreddikesyre, som dyppes i arrene med stor forsigtighed ved hudlæge.

Til de overfladiske ar og rolling ar kan microneedling behandling anvendes. 

 

Læs mere om microneedling