Aarhus Modermærkeklinik

Aarhus Modermærkeklinik

Hudkræft

Hudkræft

Tegn på hudkræft

Et sår, som ikke vil hele, nye gevækster eller røde/brune pletter kan være tegn på hudkræft. 

Hudkræft opstår pga. soleksponering gennem livet og præsenterer sig derfor typisk på de mest soludsatte hudområder. Begrebet ”almindelig hudkræft” dækker over de hudkræft typer, som benævnes basalcellehudkræft og pladecellehudkræft. Basalcellehudkræft er den fredelige form for hudkræft, men også den hyppigste.

 

Basalcellehudkræft

Basalcellehudkræft er den hyppigste form for hudkræft og er meget almindelig. Den spreder sig yderst sjældent og derfor er den fredelig. Men det kaldes hudkræft, da cellerne ved blive ved med at dele sig uhæmmet, hvorved kræften vil vokse, hvis den ikke fjernes.

Hvis der er tydelige tegn på basalcellehudkræft eller en vævsprøve (biopsi) har påvist det, tilbydes kirurgisk fjernelse med enten kirurgisk fjernelse med kniv (excision) eller afskrabning med brændemetode (dobbelt curretage). Hvis hudkræften er placeret i et risiko område, fx. tindingen, tæt på øjet eller på næsen, vil jeg tilbyde at tage en vævsprøve til bestemmelse af hudkræfttypen. Herefter kan du henvises til den relevante klinik eller hospital, hvor behandling med kirurgisk fjernelse, herunder også Mohs kirurgi, eller strålebehandling kan blive aktuel.

Overfladiske typer af basalcellehudkræft kan udover de kirurgiske behandlinger, også behandles med forskellige cremebehandlinger med celledestruerende / immunmodulerende stoffer eller frysebehandling.

Der tilbydes behandling med den metode, som vurderes bedst egnet til forandringen, og i samråd med dine ønsker.

Billeder af basalcellehudkræft

hudkræft
Hudkræft

Pladecellehudkræft

Pladecellehudkræft er den mest alvorlige form for almindelig hudkræft. Den er mere alvorlig end basalcellehudkræft, da den kan sprede sig. Hos nogle få sker der en spredning til lymfeknuderne. 

Pladecellehudkræft kan være en rød gevækst eller sår, som ikke heler. Ved mistanken om hudkræft tages der en vævsprøve. Vævsprøven undersøges på et laboratorium, hvor en laboratorielæge kigger på det i mikroskop og kan se, hvilken type af hudkræft, der er tale om og hvor dybt den er vokset. Der er flere forhold, som gør sig gældende for valg af behandling. Kirurgisk fjernelse eller røntgenstrålebehandling kan blive aktuel. 

Hvis en vævsprøve har vist pladecellehudkræft, og forandringen er lille, tilbyder jeg kirurgisk fjernelse med kniv (excision). Hvis forandringen er større, er der behov for fjernelse hos plastikkirurg. Du vil blive henvist til den relevante klinik eller hospital til videre undersøgelse og behandling.

Forstadier til pladecellehudkræft, også kaldes Morbus Bowen, kan præsentere sig som en tør, rød forandring med skorpe. Den kan behandles på flere måder, herunder kirurgisk fjernelse, afskrabning med brændemetode, frysebehandling og medicinsk cremebehandling med celledestruerende stoffer.

Forstadier til hudkræft er også beskrevet sammen med solskader. 

Læs mere om solskader  

 

Billeder af pladecellehudkræft

hudkræft
hudkræft


Fjernelse af hudkræft

Kirurgisk fjernelse med kniv (excision)

Forandringen fjernes i sin helhed inkl. en sikkerhedsmargin med kniv. Det foregår i lokalbedøvelse og der syes med tråd, som skal fjernes efter 1-2 uger afhængig af placering på kroppen.

Det fjernede væv sendes altid til undersøgelse på laboratorium, hvor der kigges i mikroskop. Her kan endelig diagnose stilles, og det kan sikres, at forandringen er fjernet helt.

Afskrabning med brændemetode (dobbelt curretage)

Det syge væv skrabes væk med en sikkerhedsmargin og der foretages destruktion af de sidste syge celler med en speciel brændemetode. Det efterlader et sår, som derefter skal hele op. Det foregår i lokalbedøvelse.

Det fjernede væv sendes altid til undersøgelse på laboratorium, hvor der kigges i mikroskop. Her kan endelig diagnose stilles, og det kan sikres, at forandringen er fjernet helt.

Frysebehandling

Frysebehandling (kryoterapi) foretages i klinikken. Kryo er det græske ord for “kold”. Frysebehandlingen af overfladisk hudkræft af basalcelletypen udføres i klinikken i forbindelse med din konsultation. Frysebehandlingen er kraftig og vil give en fryseblære og/eller sår, som skal hele op i uger/måneder efter.

Medicinsk cremebehandling

De medicinske cremebehandlinger er receptpligtige og virker celledestruerende eller immunmodulerende på hudområdet med celleforandringerne. Du informeres om effekten af cremen ved konsultationen og instrueres i anvendelsen. Herefter kan du selv påføre den derhjemme. 

Fotodynamisk terapi kan også anvendes. Her kombineres cremebehandling med belysning.

Henvisning videre

Hvis der er behov for behandling, som ikke kan udføres i klinikken, vil jeg henvise dig videre til relevant klinik eller hospital.