Aarhus Modermærkeklinik

Aarhus Modermærkeklinik

Modermærker

Modermærker

Hudlæge modermærker

Er du i tvivl om et eller flere modermærker ?

Få grundig undersøgelse med innovativt udstyr og vurdering ved speciallæge


Tjek af modermærker kan være relevant for dig hvis:

Undersøgelse af modermærker i klinikken

Enkelte modermærker

Har du et modermærke, som du gerne vil have undersøgt?

Du kan få det undersøgt og fjernet, hvis der er behov for det.

Modermærket bliver grundigt undersøgt med dermoskop (modermærkekikkert) og/eller specialiseret udstyr, hvor modermærket forstørres op på stor skærm. Hele undersøgelsen foretages ved speciallæge i hudsygdomme.

Hvis der ses nogle forandringer i modermærket, som bør undersøges nærmere, må modermærket fjernes og sendes til undersøgelse på laboratorium, hvor en laboratorielæge ser på det i et mikroskop. Fjernelse af modermærket skal ske med kirurgisk fjernelse med kniv (excision) og kan foretages i klinikken. Hvis der er stor mistanke om modermærkekræft, vil du i stedet blive sendt direkte til plastikkirurgisk afdeling på hospitalet under kræftpakkeforløb.

Hvis du ønsker modermærker fjernet, enten fordi de er til gene mekanisk eller kosmetisk, kan du også bestille tid til dette. 

Se mere om kirurgisk fjernelse af modermærker nederst på denne side.

Helkrops tjek

Ønsker du helkrops tjek for modermærkekræft og hudkræft?

Du kan få undersøgt alle dine modermærker grundigt og på højt niveau med nyeste udstyr. Huden gennemgås samtidig for de fredeligere typer af hudkræft.

Modermærkerne bliver undersøgt med dermoskop (modermærkekikkert) og/eller specialiseret udstyr, hvor modermærkerne forstørres op på stor skærm. Herved kan de analyseres deltaljeret (størrelse, farver, struktur og mønster). 

Der er også mulighed for helkrops fotografering af alle modermærker, som gemmes, hvis du ønsker det. Det er særligt en fordel, hvis du har mange modermærker, og eventuelt også har haft modermærkekræft tidligere. Her foretager klinikkens apparat en fotografering af hele huden og kortlægger alle modermærker. Derudover fotograferes udvalgte modermærker med stor forstørrelse. Fotos gemmes og ligger således som sammenligninsgrundlag næste gang, modermærkerne skal tjekkes. På den måde kan jeg som hudlæge se eventuelle ændringer over tid, og dermed kan de tidligste stadier af modermærkekræft opdages. Vurderingen af dine modermærker foretages af mig som hudlæge, og derudover har systemet indbygget kunstig intelligens som understøttende supplement til at beregne forandringer over tid.

Apparatet til undersøgelse af modermærker hedder IntelliStudio 3 Dermagraphix fra Canfield og er det nyeste og mest innovative på markedet. Aarhus Modermærkeklinik er den første klinik udenfor hospitalsregi, som tilbyder undersøgelse med netop dette.

Hvilke forløb kan du forvente

Efter gennemgang af modermærker kan du forvente forløb i retning af disse:

Fjernelse af modermærker

Modermærker både i ansigtet og på kroppen vurderes og fjernes kirurgisk ved speciallæge i hudsygdomme. Sikkerhed, faglighed og kosmetisk resultat vægtes højt.

Fjernelse af modermærke - skøndhedsplet og "heksevorter"

Hvis du ønsker et godartet modermærke fjernet, såkaldt skønhedsplet eller “heksevorte” enten af kosmetisk årsag eller mekaniske gener, tilbydes dette udført i klinikken ved speciallæge i hudsygdomme. Du vil først få modermærket vurderet og analyseret, således at den bedste kirurgiske metode kan besluttes. Kirurgisk fjernelse kan foretages med kniv og efterfølgende sutur (syning med tråd) eller mere overfladisk fjernelse med horisontal skæring i lokalbedøvelse. Det kommer altid an på en individuel vurdering, hvor flere forhold skal tages i betragtning, herunder placering af modermærket og risiko for ar dannelse. Det fjernede modermærke sendes altid til undersøgelse i laboratorium. 

Efter fjernelsen vil du blive informeret om, hvordan du plejer huden og undgår mindst mulig ar dannelse.

 

Heksevorter

Fjernelse af atypisk modermærke

Kirurgisk fjernelse kan også være aktuel ved modermærker, som skal undersøges i laboratorie, fordi de er atypiske eller viser tegn på forstadier eller tidlige stadier af modermærkekræft. Hvis der er mistanke, vil modermærket blive fjernet i sin helhed med kirurgisk fjernelse med kniv (excision), hvor der medtages en lille hudmargin af normal hud omkring modermærket. Det foregår i lokalbedøvelse og der syes med tråd, som skal fjernes efter 1-2 uger afhængig af placering på kroppen. 

Fjernelse modermærke

Modermærker

 

Modermærker kan se meget forskellige ud. Nogle mennesker har mange modermærker og andre har få.

Modermærker er ofte helt fredelige, men du skal være opmærksom på ændringer.

De pigmentproducerende celler i huden (melanocytter), som danner modermærker, kan udvikle modermærkekræft i et eksisterende modermærke eller som nyt, primært modermærkekræft. Sidstnævnte er hyppigst. Det er derfor vigtigt, at du både reagerer på ændringer i modermærker og reagerer på fremkomst af nye modermærker, som ser anderledes ud.

Der er de senere år sket en stigning i antallet af modermærkekræft. Det er meget afgørende for prognosen, at modermærkekræft opdages så tidligt som muligt.

Det anbefales at følge kræftens bekæmpelses råd om at:

  1. Holde øje med modermærker, og få dem undersøgt ved ændringer. 
    Tjek mærkerne
  2. Beskytte sig mod solen
    De officielle solråd

Tegn på modermærkekræft

 

Årsagen til modermærkekræft er i 9 ud af 10 tilfælde DNA skader i melanocytter pga. soludsættelse. I de øvrige tilfælde er der tale om genetiske forandringer, som kan forekomme i familier.

 

Du kan bruge ABCDE reglen, når du tjekker din hud.

A: Asymmetri. Er formen asymmetrisk, dvs. den ene halvdel matcher ikke den anden.

B: Border. Uskarp kant til omgivende hud.

C: Color. Varierende farve, hvor der kan være røde, brune, hvide, sorte eller blå farver.

D: Diameter. Større modermærker mere end 6 mm. Men de kan også være mindre.

E: Evolution. Ændring af størrelse, form, farve, pigmentering.

 

Se kræftens bekæmpelses “tjek-dig-selv” guide med illustrationer:

Modermærkekræft stadier

 

Hudlægen kan ved undersøgelse af et modermærke med dermoskop (modermærkekikkert) se tegn på modermærkekræft, både i tidlige og senere stadier. Nogle gange vil der være tvivl eller mistanke, som gør det nødvendigt at fjerne modermærket for at få det undersøgt i et mikroskop på et laboratorium. Hvis der i det fjernede modermærke påvises modermærkekræft, vil der ved laboratorieundersøgelsen blive foretaget en klassificering af det præcise stadie. Stadiet afhænger bl.a. af tykkelsen af modermærkekræften og hvor udbredt den er. Hvis der er tale om forstadier eller tynd modermærkekræft, dvs. tidligt stadie af modermærkekræft, er man helbredt, når det er fjernet. Hvis der er tale om tykkere modermærkekræft, skal der foretages yderligere undersøgelser for at kunne bestemme det præcise stadie og dermed behandlingsomfanget. Disse undersøgelser kan bl.a. være lymfeknudeundersøgelse. Dette vil foregå på plastikkirurgisk afdeling på hospitalet.

 

Modermærkekræft billeder

Modermærkekræft kan vise sig på mange måder. Billederne ovenfor er eksempler på, hvordan modermærkekræft kan se ud.